Mrożenie i rozmrażanie

Dzięki nowoczesnym sprzętom takim jak lodówka z zamrażarką, lub nawet sama zamrażarka, możliwe okazuje się zamrażanie, efektywne chłodzenie i konserwowanie produktów żywnościowych. W praktyce sprawia to, że  nasze artykuły spożywcze nadają się przed długi czas do spożycia, przerobienia i przechowywania. Nie ma zatem kłopotu z marnotrawieniem pieniędzy, a tym bardziej jedzenia.Poprzez mrożenie i rozmrażanie damy radę ochronić przed zepsuciem wszelkiego typu wyroby żywieniowe – mleko i przetwory z niego robione,  owoce, warzywa oraz ryby i produkty pochodzenia zwierzęcego. Dlaczego aż tyle wartości odżywczych, witamin i świeżość damy radę zachować dzięki niskiej temperaturze? Chłodzenie w lodówkach i zamrażarkach uniemożliwia rozwój bakterii. Jeżeli natomiast chodzi o psucie się jedzenia, to w głównej mierze następuje ono w temperaturatuch dodatnich. Warto zatem aby jedzenei zamrażać w temperaturze miniminalnie minus osiemnaście stopni Celsjusza. Taka temperatura jest maksymalnie stosowana, gdy w grę wchodzi długotrwałe przechowywanie warzyw oraz owoców. Nie powinno się natomiast schodzić poza nią, jeszcze niżej. Przydatnym trikiem kulinarnym jest także przygotowywanie wybranych kategorii artykułów spożywczych do zamrożenia. Mowa wtedy o charakterystycznym procesie zwanym blanszowaniem. Blanszuje się zwłaszcza niektóre warzywa. Polega to w praktyce na zanurzaniu tychże odmian warzyw na kilka minut – średnio 2 czy 3, we wrzącej wodzie. Później dochodzi do raptownego ochłodzenia, także w wodzie, lecz zimnej. Pozwoli to na długotrwałe przetrwanie warzyw, a także ich efektywne zamrożenie. Nie zapominajmy także o opcji przeprowadzenia blanszowania poprzez zastosowanie w tym celu garnka do gotowania na parze. Wtedy poddajmy warzywa kilkuminutowemu parowaniu. To, ile konkretnie to zależne powinno być już od tego, o jakie warzywo chodzi. Jest to swego rodzau hartowanie produktów zanim wprowadzimy je w stan zamrożenia. Nie ma obaw o to, że warzywa te ulegną zniszczeniu. Nie będą gorsze jakością, mniej wartościowe w swych składnikach, mniej smaczne czy pozbawione pięknego wyglądu i soczystości, a nawet zachowają swój świeży aromat. Kolejny etap przygotowania do zamrożenia, to pakowanie. Wkładamy warzywa w woreczki, albo pojemniczki i następnie umieszczamy w zamrażarce. Jeżeli w grę wchodzą świeże warzywa iowoce, to można je w takiej postaci trzymać nawet rok! Nie jest jednakże wskazane, aby zamrażać na surowo przykładowo ogórków. Co do czasu zamrażania, to sam proces powinien nie zająć zbyt dlugo. Świetnym wariantem jest postawienie na lodówki czy zamrażarki wyposażone w funkcję szybkiego mrożenia. Oczywiście to, jak szybko proces zamrażania przebiegnie, zależne jest zwłąszcza od wielkości i formy porcji, którą przeznaczamy na mrożenie. Jeżeli natomiast chodzi o konkretne wskazówki w zakresie rozmrażania zamrożonych produktów spożywczych, to podobnie jak w przypadku mrożenia czy chlodzenia – zależy to od konkretnego artykułu żywnościowego. Przykładowo, przy mięsie rozmrażanie nie powinno być raptowne, zaś ma stanowić proces powolny. Jeżeli natomiast chcemy doprowadzić do stanu nadającego się do użytku owoce, warzywa czy grzyby, wtedy musimy rozmrażać je natychmiast, poprzez wrzucenie do gotujacej się potrawy. Jeszcze kilka słów na koniec o użytkowaniu jedzenia mrożonego. Jeżeli rozmrozimy dany artykuł spożywczy i ma on niemiły zapach, natychmiast się go pozbędźmy, jeżeli natomiast pachnie aromatycznie i wygląda standardowo, spożywajmy go tak długo, aż będzie nadawał się do jedzenia. Warto na produktach mięsnych zapisywać datę zamrożenia, aby wiedzieć, ile czasu już minęło odkąd wsadziliśmy dany kawałek mięsa do lodówki. Warto jednak mieć na względzie, iż nie ma sensu robić prawdziwie dużych zapasów na długie miesiące, ponieważ jedzenie za długo zamrożone nie nadaje się do spożywania. Jeżeli natomiast już dane produkty spożywcze zostaną rozmrożone, powinieneś je od razu spożywać. Przykładem są warzywa, owoce, ryby czy owoce morza lub mięso.