SPOSOBY PARZENIA KAWY

Czy wiecie, że …

  • Smak i aromat naparu zależy od odmiany kawy, miejsca jej uprawy oraz procesu palenia? Za jedną z najlepszych kaw uważa się gatunek: Arabica, który jest uprawiany w Etiopii.
  • O typowym aromacie i smaku kawy decyduje ponad 800 składników, dlatego też zapachu kawy nie udało się odtworzyć w laboratorium.

Dziś przedstawiamy najpopularniejsze sposoby parzenia kawy.

PO TURECKU
Bardzo drobno zmieloną kawę i zmieszaną z cukrem należy wsypać do tygielka (najlepiej miedzianego), zalać zimną wodą i kilka razy podgrzewać (ale nie gotować). Przed nalaniem gorącego naparu do filiżanki, należy dodać kilka kropel zimnej wody.

KAWA Z EKSPRESU CIŚNIENIOWEGO
Ekspres ciśnieniowy służy do przygotowywania WYŁĄCZNIE espresso. Wszystkie inne napoje (clatte, machiato, cappuccino itp.) są napojami przygotowanymi na bazie espresso. Kawę wsypuje się do sitka i przy pomocy tampera lekko ugniata lub całe ziarna, jeśli ekspres ma funkcję mielenia. Resztę robi za nas ekspres. W większości ekspresów dodatkowo można ustawić grubość mielenia ziarna lub ilość wody na 1 espresso.

W FILTRZE
To najprostszy sposób parzenia kawy. Do filtra z wkładem umieszczonego w dzbanku należy wsypać kilka łyżeczek kawy i powoli zalewać gorącą wodą.

KAWA Z EKSPRESU PRZELEWOWEGO
Takie ekspresy są bardzo i tanie. Ekspresy te posiadają podgrzewacz, który utrzymuje temperaturę kawy. Woda przelewa się automatycznie przez filtr ze zmieloną kawą.

KAWA MOKA (caffetierka)
Dolną część specjalnego czajniczka napełnia się zimną wodą, nad nią jest sitko ze zmieloną kawą, a nad nim z kolei – górny pojemnik na napar. Całość stawiamy na kuchence. Gotująca się woda w dolnym zbiorniczku przechodzi do góry i pod ciśnieniem przechodzi przez kawę. W górnej części wylewa się gotowy napar.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress