PORADY

porady

ZAKWAS DO CHLEBA

1/2 szkl mąki żytniej
1/2 szkl ciepłej wody

  • mieszamy składniki i zostawiamy w wysokim naczyniu w ciepłym miejscu
  • następnego dnia należy zakwas „dokarmić” tzn. dosypujemy mąkę żytnią i wodę (po 2 łyżki), mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy
  • następnego dnia powtarzamy ten sam proces
  • tak postępujemy przez przez 5-7 dni
  • po tym czasie należy przechowywać go w lodówce (przykryć folią spożywczą)
  • przed pieczeniem chleba, należy wyjąć go z lodówki na około 2 godziny żeby nabrał pokojowej temperatury
  • ponownie należy zakwas „dokarmić” tzn. dosypujemy mąkę żytnią i wodę, mieszamy i odstawiamy na ok 12 h
  • a potem pieczemy chleb :)

 

PROSTA METODA PASTERYZACJI

1. Umyć i wysuszyć na suszarce słoiki i zakrętki;
2. Wstawić do zimnego piekarnika, tak aby się nie dotykały i wypiec przez ok 20 min. w temperaturze ok. 100°C;
3. Do gorących słoików nakładamy dżem i szczelnie zakręcamy (pamiętaj o rękawicy kuchennej!);
4. Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 20 min. i pasteryzować w temperaturze ok. 100°C;
5. Po zakończeniu, wyłączyć piekarnik i pozostawić słoiki do wystygnięcia z uchylonymi drzwiczkami piekarnika;
6. Zimne słoiki odwrócić do góry dnem i odstawić na parę godzin.

 

KĄPIEL WODNA  np. czekolady

  1. do rondelka wlać wodę
  2. na tym postawić miskę lub drugi mniejszy rondelek
  3. do miski czy rondelka włożyć kawałki czekolady
  4. zagotować wodę
  5. od czasu do czasu należy mieszać rozpuszczaną czekoladę
  6. po rozpuszczeniu zdjąć z palnika
  7. warto trzymać miskę z czekoladą dalej na wodzie, wówczas nie stygnie i zachowuje płynność

 

MIARKI

1 szkl. = 250 ml
1 łyżeczka = 5 ml
1 łyżka (stołowa) = 15 ml

Polecamy bardzo fajne i tanie miarki dostępne w sieci IKEA: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80152358/

2 comments on “PORADY

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress