RODZAJE KAW

Czy wiecie, że …

  • Tradycyjne worki jutowe używane do przechowywania zielonej kawy mieszczą około 600 000 ziaren.
  • Zielone ziarna kawowe mogą być przechowywane nawet 10 lat.

Gatunki kawy w zasadzie są tylko dwa – Arabica i Robusta.

ARABICA (Coffea arabica)
Najlepszy i najpopularniejszy gatunek. Zawierają niewielką ilość kofeiny, bo tylko między 1 a 1,7%, jednakże ich smak po zmieleniu i zaparzeniu jest znakomity. Napar jest łagodny, aromatyczny, lekko kwaskowaty (ale nie kwaśny), niekiedy z aksamitnym czekoladowym posmakiem. Do najbardziej szlachetnych odmian można zaliczyć m.in. Arabicę Excelso Kolumbia (najlepsza i najdroższa kawa kolumbijska, jedwabista w smaku i doskonale zrównoważona), Arabikę Kostaryka Tarazzu (najwyżej ceniona kawa kostarykańska o lekkim smaku i orzechowej nucie, dość orzeźwiająca i mocna) i dziką Arabikę Etiopia Djimah (specyficzny, bogaty smak z akcentami winnymi i owocowymi). Bardzo ciekawą odmianą kawy jest też Arabica Nikaragua Superior. Zalecana do kawy espresso, charakteryzuje się dobrą kwaskowatością i naturalnym, koniakowym posmakiem. Łagodna w smaku, wyróżnia się silnym aromatem o średniej mocy. Najdroższą i najbardziej luksusową odmianą Arabiki jest Jamajka Blue Montain, doskonale zrównoważona, z akcentami owocowymi i delikatną kwaskowatością. (Źródło: http://www.gotujmy.pl/arabica-czy-robusta,artykuly,512.html)
ROBUSTA (Coffea canephora)
Robusta, którą odkryto dopiero w XIX wieku, rośnie i owocuje szybciej niż Arabika. Jest gatunkiem bardziej odpornym na warunki klimatyczne, można ją więc uprawiać w niższych i łatwiej dostępnych partiach gór. Rośnie m.in. w Kamerunie, Ugandzie i Wietnamie. Ziarna Robusty mają żółto-zielono-brązową barwę. Są z reguły mniejsze i bardziej owalne od ziaren Arabiki. Jej smak jest bardziej zdecydowany, ostrzejszy. Jest także bardziej gorzka i zawiera więcej kofeiny – od 2 do 4%. Na świecie jest tylko kilka odmian Robusty. Ta o najwyższej jakości uprawiana jest w Ugandzie i Zairze i doskonale nadaje się do produkcji wybornego cappuccino. (Źródło: http://www.gotujmy.pl/arabica-czy-robusta,artykuly,512.html)
KOFEINA
Najważniejszą substancją odpowiedzialną za działanie kawy jest kofeina, która pobudza działanie kory mózgowej oraz całego centralnego układu nerwowego.
Zawartość kofeiny:
1 filiżanka kawy: 90-150 mg
1 szklanka coca-coli: 45 mg
W ciągu 30-60 min po wypiciu kawy kofeina zaczyna działać i osiąga najwyższy poziom stężenia we krwi.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress