Masa krówkowa

Kto z nas nie lubił w dzieciństwie cukierków „Krówek” ciągutek? Dziś próba odtworzenia smaku. Nie jest to typowy przepis z mleka skondensowanego. Użyliśmy zdecydowanie więcej naturalnych składników! Masa krówkowa jest idealnie ciągnąca, bardzo gęsta. Może służyć jako nadzienie wielu wypieków, ale także … dodatek do kawy! Składniki w naszym przepisie dają ok. 750 ml masy.

Składniki na ok. 750 ml:
360 g śmietanki kremówki (36%)
2 szkl cukru
1 szkl miodu akacjowego
6 łyżek masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej (zmielonej)
1/2 łyżeczki imbiru zmielonego 

 

Sposób przygotowania:

W rondelu należy wymieszać cukier, śmietanę, masło i miód. Gotować na dużym ogniu aż się rozpuści cukier. Następnie zmniejszyć ogień na średni i gotować ok. 30 min do momentu aż masa zgęstnieje i zrobi się złocistobrązowa. Wówczas należy zdjąć rondel z ognia i dobrze wymieszać ze wszystkimi przyprawami. Formę (najlepiej dużą) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać całą masę. Pozostawić do wystygnięcia w chłodnym miejscu (lecz nie w lodówce) na min. 24 godz.! Potem przełożyć masę do słoiczków. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Uwaga!. Jeśli macie termometr do gotowania, warto gotować masę do osiągnięcia temp. 93° C i odstawić, bo wówczas masa zgęstnieje odpowiedni, aby z niej uformować cukierki krówki ciągutki :)

 


[shopeat_button]

dżemy / powidła, przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress