powidła: morele + brzoskwinie + maliny

1

Powidła morelowo-brzoskwiniowo-malinowe. Będą jak znalazł zimową porą do ciast np. muffinków. A drożdżowa bułka posmarowana powidłami …. mmmmm …. palce lizać :)

Składniki:
1,5 kg brzoskwiń
1 kg moreli
1 kg malin
120 ml wody
400 g cukru
starta skórka z cytryny
sok z cytryny

 

Sposób przygotowania:

  1. Brzoskwinie i morele wypestkować i pokroić na kawałki.
  2. Owoce wymieszać ze skórką cytrynową, zasypać cukrem, przykryć i odstawić na minimum 12-24 godzin (mieszając od czasu do czasu).
  3. Maliny oraz sok z cytryny dodać do zasypanych cukrem owoców i smażyć (regularnie mieszając) aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji.
  4. Gorący dżem przełożyć do czystych, gorących, wyparzonych  lub wypieczonych słoików.
  5. Potem zapasteryzować.

2

 

 

dżemy / powidła, owoce, przetwory
2 comments on “powidła: morele + brzoskwinie + maliny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress