Chleb żytni na zakwasie

Tym razem przedstawiamy chleb żytni na zakwasie. Naszym zdaniem, dużo lepszy od pszennego. Skóra jest równie chrupiąca, ale sam chleb jest bardziej miękki. Jeszcze ciepły znikł w mgnieniu oka…

Składniki:
200 g zakwasu żytniego
700 g mąki żytniej
1 płaska łyżka soli
300 g letniej wody
5 g drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
kminek lub słonecznik

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce. Drożdże rozrobić w letniej wodzie z cukrem. Potem zagnieść sprężyste i gładkie ciasto. Do ciasta dodać ziarna słonecznika lub kminku. Następnie ukształtować chleb i włożyć do posmarowanej oliwą foremki. Zostawić pod przykryciem do wyrośniecia na ok. 3 godz. Przed włożeniem do piekarnika, chleb spryskać wodą i posypać kminkiem lub słonecznikiem. Piec w nagrzanym do 260ºC piekarniku przez ok. 15 minut, potem obniżyć temperaturę do 230ºC i piec jeszcze przez ok. 25 minut. W połowie pieczenia warto obrócić foremkę, aby obie strony jednakowo się zbrązowiły. Wystudzić na kartce. Smacznego.

Zakwas:

Trochę czasu potrzeba, aby zrobić swój zakwas, ale nie jest to trudne.
3 czubate łyżki mąki żytniej 
3 łyżki wody (letniej)
Należy produkty dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce najlepiej w glinianym lub szklanym naczyniu. Proponujemy też szczelnie przykryć, żeby nie wpadały muszki.
Każdego dnia należy dosypywać 1 czubatą łyżkę mąki żytniej i 1 łyżkę wody. Wymieszać i odstawić. Tak przez kilka dni.
Zakwas jest dobry pod warunkiem, że będzie bardzo kwaśny, wówczas z części pieczemy chleb (jak wyżej), a część zostawiamy i dalej systematycznie robimy nasz domowy zakwas.

 

 

chleb

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress