Babka na advocacie

IMG_5276Ostanio mało u nas wypieków a jak już się pojawiają to jest to właśnie ta babka. Najlepsza jaką jadłam. Pyszna to mało powiedziane. Przepis od Jolanty z Chicago. Dziękujemy.

1/2 kostki masła

1/2 szkl cukru

1/2 opak. cukru waniliowego

6 łyżek advocata

5 łyżek oleju

1 łyżka wody

Wszystkie składniki zagotować i odstawić do wystygnięcia.

Po wystudzeniu wymieszać z 3 żółtkami a następnie z tej masy odlać ok. 3-4 łyżek i odstawić.

Białka z 3 jajek ubić na sztywną pianę.

Do masy z advocata dodać 1 szkl mąki i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wszystko dokładnie wymieszać i na koniec dodać białka. Piec w temp 175C ok 40 min. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu całość polać (powoli) pozostałym płynem z masy advocatowej.

Uwaga. Porcja na mała formę o średnicy 20 cm.

 

 

 

 

 

ciasta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress