Jabłecznik II

img_30685 jabłek
5 jajek
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl. cukru
250 g masła (roztopionego i przestudzonego)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie)

 

  • jajka w całości ubić mikserem na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier
  • mąki przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem
  • do ubijanych jajek dodawać stopniowo mąkę
  • a na koniec masło, lejąc powoli cienką strużką
  • całe ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia
  • na ciasto wyłożyć dowolnie pokrojone (obrane) jabłka (układać na ścisk bo ciasto urośnie) – u nas jabłka pokrojone były w “księżyce”
  • piec w rozgrzanym piekarniku (180ºC) przez ok 50 min do tzn suchego patyczka
  • ok 5 min przed końcem pieczenia ciasto oprószyć wiórkami kokosowymi
ciasta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress