Ciasto (bardzo) porzeczkowe

IMG_0722czyli kwaśne :)

1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru
3 jajka
1/2 kostki masła (100g)
1/4 szkl. mleka
1 cukier waniliowy

mleko podgrzać w rondelu z masłem i cukrem waniliowym, aż masło się rozpuści i odstawić do wystygnięcia

mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia

białka ubić na sztywną pianę z cukrem

do ubitych białek dodawać po 1 żółtku i dalej miksować na wolnych obrotach

potem stopniowo przestudzone masło

a na koniec mąkę (też stopniowo po łyżce)

piec w rozgrzanym piekarniku do temp. 180C z funkcją góra / dół przez ok 45-60 min do tzw suchego patyczka

 

 

 

 

ciasta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress