Ciasto z rabarbarem i kruszonką

IMG_9618

  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 180 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jaka
  • 1 opak. śmietany 18% (ok.180 g)
  • 3-4 duże rabarbary (pokrojone w kostkę)
  • 125 g masła (temp. pokojowa)
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Kruszonka:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki

masło (w temp. pokojowej) wymieszać z cukrem, mąką
wyrobić kruszonkę dłońmi, aż uzyska konsystencję mokrego piasku

CIASTO:

mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia
masło ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę
stopniowo dodawać jajka
potem zmniejszyć obroty miksera i na zmianę dodawać mąkę i śmietanę
przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia
dodać rabarbar i kruszonkę
piec ok 40-50 min w temp. 180C

ciasta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress