bułeczki z konfiturą wiśniową

IMG_9208500 g mąki pszennej
24 g świeżych drożdży
100 g  cukru
250 ml mleka
3 żółtka
1 jajko
50 g masła, roztopionego i wystudzonego
szczypta soli

mąkę przesiać przez sito
zrobić rozczyn drożdżowy
do mąki dodać wszystkie składniki ale masło na koniec
zagnieść gładkie ciasto
odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5 godz przykryte ściereczką
po tym czasie formować kulki jak na pączki i nadziewać konfiturą
ułożyć na blasze w papilotkach do muffinków
odstawić do wyrośnięcia na ok 30 min – 1 godz
piec przez 15 min w temp. 180C

inspiracja: mojewypieki.com

babeczki i muffinki, ciasteczka i ciastka, dżemy / powidła

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress