Ciasto szpinakowe

IMG_8836450 g szpinaku rozdrobionego (może być mrożony)
3 szkl. mąki krupczatki
1,5 szkl. oleju rzepakowego
1,5 szkl. cukru
5 jajek
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opak. mascarpone (200g)
2 łyżki cukru pudru

1 opak. śmietany 36% (150-200g)

  • Jaja ubić z cukrem na puszystą masę
    ciągle ubijając dodawać powoli olej
    następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia
    na koniec dodać szpinak, wcześniej odsączony
    formę do pieczenia wyłożyć papierem i przelać masę
  • piec ok 1 godz. 1 temp. 170-180 C (do tzw. suchego patyczka)
  • po upieczeniu ciasto wystudzić i później przekroić na 2 placki
    mascarpone ubić z cukrem pudrem i śmietanką
    ciasto przełożyć masą i gotowe :) Smacznego :)

 

ciasta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress