Ciasto z lemon curd

IMG_8159
Pyszne ciasto z kremem mascarpone i LEMON CURD

Ciasto 

  • 1,5 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 8 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  1. żółtka utrzeć z cukrem do białości
  2. do ucieranych żółtek, powoli dodawać wodę i olej
  3. na koniec stopniowo dodawać wcześniej przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia
  4. oddzielnie białka ubić na sztywno ze szczyptą soli
  5. połączyć ze sobą wszystkie składniki
  6. formę do pieczenie (keksówkę ok.20 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto
  7. piec w temp. 170ºC przez ok 40 min. do tzw. suchego patyczka
  8. po wystudzeniu przekroić na 3 części i przełożyć na zmianę kremem i lemon curd

Krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na puszystą masę

LEMON CURD
Składniki:

2 cytryny (średnie)
70 g cukru
40 g masła
1 żółtko
1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. cytryny wyszorować w gorącej wodzie (sparzyć)
  2. zetrzeć skórkę i wycisnąć sok
  3. jajka, żółtka roztrzepać z cukrem i podgrzewać na wolnym ogniu mieszając
  4. dodać masło i gotować do rozpuszczenia
  5. dodać sok i skórkę z cytryny
  6. wszystko gotować na wolnym ogniu mieszając, aż masa zgęstnieje i zacznie wrzeć
  7. zdjąć z ognia
  8. wystudzić, przełożyć do czystego słoiczka
  9. przechowywać w lodówce
  10. przydatność ok. 4 tyg.

 

 

ciasta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress