Chleb wieloziarnisty

image1 kg mąki pszennej

2 szkl. mąki żytniej

1 szkl. słonecznika

1 szkl. otrąb pszennych

1 szkl. płatków owsianych

1/3 szkl. siemienia lnianego

2/3 szkl. pestek dyni

3 łyżeczki soli

1,5 litra wody przegotowanej (letniej)

3-4 łyżki zakwasu

 

Wszystkie sypkie składniki wymieszać w misce.

Zakwas wymieszać z ok. 1/2 szkl. wody.

Dodać resztę wody i dokładnie wymieszać.

Z tego ciasta odłożyć 3-4 łyżki zakwasu na następny raz. Zakwas należy przechowywać w lodówce max. 2 tyg.

Ciasto chlebowe przełożyć do nasmarowanej olejem foremek (2 x 40 cm) i odstawić na min. 8 godzin lub całą noc.

Piec w temp. 200C (z termoobiegiem) przez ok 1 godz.

Bez termoobiegu – temp. 230C.

 

 

 

chleb

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress