Konfitura z czerwonych porzeczek i malin

Do naszej kolekcji przetworów na zimę, dziś dołączyła kolejna słodko-kwaśna konfitura z malin i czerwonych porzeczek. Ponieważ porzeczki mają w sobie bardzo dużo pektyny, nie wymaga dużo pracy i 3 dni smażenia.

Składniki:
1 kg malin
0,5 kg czerwonych porzeczek
0,5 kg cukru 

Sposób przygotowania:

Owoce umyć i smażyć na wolnym ogniu ok. 1 godz., mieszając od czasu do czasu. Pod koniec smażenia dodać cukier i smażyć do rozpuszczenia cukru. Po usmażeniu odstawić na 1 dobę, gdyż w tym czasie konfitura sama zgęstnieje. Następnego dnia przełożyć do słoiczków i zapasteryzować. SMACZNEGO.

 

dżemy / powidła, owoce, przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress