konfitura z jabłek z kardamonem

konfitura z jablek

W sezonie jabłkowym warto przygotować pyszną konfiturę z jabłek, a potem mamy gotowy dodatek do ciast i deserów. Ta konfitura poza pysznym smakiem ma jeszcze jedną zaletę, nie jest „papką” tylko ma spore kawałki jabłek. Polecam :)

  • 2,5 kg jabłek (połowa to reneta)
  • 0,5 kg cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 2-3 laski cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu

 

  1. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić na cienkie cząstki
  2. Przełożyc jabłka do dużej miski lub garnka i zasypać cukrem
  3. Odstawić na min. 12h mieszając od czasu do czasu
  4. Po tym czasie odcedzić jabłka i powstały syrop zagotować z kardamonem, laskami cynamonu i sokiem z cytryny na malutkim ogniu aż zredukuje się o 1/3
  5. Dodać jabłka i razem zagotować
  6. Ponownie przelać przez sito i odcisnąć jabłka
  7. Syrop ponownie należy zagotować i zredukować
  8. Gdy syrop zgęstnieje dodać jabłka i gotować na malutkim ogniu
  9. Przełożyć do wyparzonych słoików
  10. Potem tylko pasteryzacja i gotowe :)

 

inspiracja: http://www.chillibite.pl

 

dżemy / powidła, przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress