jesienne ciasto z jabłkiem i orzechami

jesienne ciasto

  • 1,5 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 1/2 lłyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej 
  • 200g masła w temp. pokojowej
  • 3 duże jajka 
  • 2 duże jabłka
  • garść posiekanych orzechów

 

  1. jabłka obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki
  2. mąkę przesiać, wymieszać z orzechami, proszkiem do pieczenia, solą i gałką muszkatołową
  3. masło utrzeć z cukrem potem stopniowo dodawać po jednym jajku
  4. wymieszać masłową masę z mąką
  5. ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia
  6. lekko wcisnąć w ciasto ćwiartki jabłek
  7. piec do ładnego zrumienienia, około 60 minut (do suchego patyczka) w temp. 180C
ciasta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress