dyniowy chleb

dyniowy chce
Dyniowy sezon w pełni więc ciasta dyniowego nie mogło zabraknąć. Niesamowicie pyszne i aż dziwne, że takie proste w wykonaniu.

  • 2,5 szkl. mąki
  • 1,5 szkl. upieczonego, rozdrobionego miąższu z dyni
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 kostki masła roztopionego
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. cukru

 

1. dynię pokroić na duże kawałki, wydrążyć pestki i wyłożyć na blachę
2. piec w rozgrzanym piekarniku (ok 200C), aż będzie miękka
3. wyjąć i zostawić do wystygnięcia
4. dynię upieczoną rozgnieść widelcem
5. jajka należy ubić z cukrem
6. pod koniec ubijania powoli dodawać masło
7. w oddzielnej misce przesiać przez sito mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem
8.do jajek dodać dynię i lekko zmiksować
9. następnie całość wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i cynamonem
10. keksówkę wyłóżyć papierem do pieczenia
11. przełożyć ciasto do formy
12. piec w tem. 180 C przez ok 40-50 min do tzw. suchego patyczka

 

desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress