tarta z borówkami

tartaborowkiTarta z kremem budyniowym, ale jeśli ktoś nie lubi budyniu można krem zastąpić dowolnym innym :) Ciasto na tartę jest kruche i jednocześnie miękkie. Doskonałe. Tarta sprawdza sie z dowolnymi owocami sezonowymi ale najlepsze są te kwaskowate :)

1 szkl. mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szkl. cukru
1/2 kostki masła 
2 łyżki mleka (zimnego)

Krem:
owoce
(tu borówki ok 1 szkl.)

budyń śmietankowy lub waniliowy
300 -350 g serka mascarpone 
1 łyżka cukru pudru

1. mąkę przesiać przez sito i wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia
2. dodać resztę składników i zagnieść ciasto (bez dosypywania mąki) – ciasto ma być klejące
3. formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem
4. ciasto piec w rozgrzanym piekarniku do temp. 180ºC przez ok 20 min (do lekkiego zrumienienia)
5. w tym czasie ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu
6. odstawić do wystygnięcia
7. następnie zmiksować z serkiem mascarpone i cukrem pudrem
8. wystudzone ciasto posmarować kremem i udekorować owocami
9. przechowywać tartę w lodówce

tartaborowki1

ciasta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress