Malinowe ciasto z pianką

malinowe z piankaSłodkie ciasto malinowe z bezową pianką. Bardzo dobre, ale następnym razem, gdy będę piekła to ciasto zmniejszę ilość pianki o 1/2, bo wydaje mi się zbyt duża przez co może być za słodkie to ciasto dla niektórych.

  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki masła (miękkiego)
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 1 małe opak. jogurtu naturalnego 
  • 1 opak. budyniu śmietankowego
  • 2 szkl. malin

1. masło utrzeć z cukrem
2. następnie dodać jajko
3. potem resztę składników na przemian raz sypkie, raz mokre
4. przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia
5. na wierzch wyłożyć 1 szkl. malin delikatnie wciskając w ciasto
6. piec w rogrzanym piekarniku w temp. 180ºC przez ok 30 min do tzw. suchego patyczka
7. wyjąć z piekarnika i wystudzić

BEZA / PIANKA

  • 4 białka
  • 260 g cukru
  • 40 g cukru
  • 60 ml wody
  1. wodę + 260 g cukru umieścić w rondelku, NIE MIESZAć!
  2. gotować na wolnym ogniu do temperatury 118ºC
  3. w trakcie gotowania syropu gdy jego temp. osiągnie 100ºC
  4. należy zacząć ubijać białka powoli, stopniowo dodając cukier (40g)
  5. gdy syrop osiągnie temp. 118ºC zdjąć z palnika
  6. w tym czasie białka powinny byc ubite na sztywną pianę
  7. do ubijanych białek dodawać gorący ! syrop (stopniowo, cienką strużką)
  8. beza powinna być sztywna i lśniąca
  9. na upieczone ciasto wyłożyć pozostałą część malin
  10. na wierzch wyłożyć pianę z białek
  11. piec ok 5-7 min w rozgrzanym piekarniku do 200ºC z włączoną funkcją GRILL.
  12. ciasto po wystudzeniu przechowywać w lodówce
ciasta, torty i bezy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress