Beza i Truskawki

beza_truskawkiFanami BEZY to my na 100% jesteśmy! Dziś sezonowo bo z truskawkami. 4 osoby i beza zniknęła w 15 min :) Cóż … podobno była pyszna :)

Składniki na bezę:

6 białek
250 g drobnego cukru lub cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Krem:
400 g serka mascarpone
2 łyżki mleka
1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:
truskawki (umyte i przekrojone na pół)

  1. Mikserem ubić białka ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę
  2. Pod koniec ubijania dodawać cukier, stopniowo, (łyżka po łyżce) cały czas ubijając, aż masa bedzie błyszcząca
  3. dodać soku z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i ubić
  4. na blachy położyć papier do pieczenia i narysować 2 okręgi o średnicy ok. 25 cm
  5. masę bezową podzielić na 2 części i wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi 
  6. piekarnik rozgrzać do 140ºC i piec przez 60 minut
  7. wyłączyć piekarnik i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin przy uchylonych drzwiczkach

 

  1. mascarpone zmiksować z mlekiem i cukrem pudrem
  2. 1 blat bezowy posmarować masą i wyłożyć truskawki
  3. przykryć drugim blatem bezowym
  4. SMACZNEGO :)
torty i bezy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress