szarlotka

szarlotka1Jeszcze u nas nie było szarlotki, więc kiedyś musi być ten pierwszy raz :) Przepis jest bardzo prosty, a szarlotka (pod warunkiem że z kwaśnych jabłek) jest GENIALNA. Cisto nie jest twarde, jednoczesnie kruche i miękkie. Naprawdę dobra szarlotka!!!  :)

2 szkl. mąki pszennej
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szkl. cukru
1 kosztka masła (180 g)
4 łyżki mleka (zimnego)
2 kg jabłek (koniecznie! kwaśnych) + cukier do smażenia

1. mąkę przesiać przez sito i wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia
2. dodać resztę składników i zagnieść ciasto (bez dosypywania mąki) – ciasto ma być klejące
3. zagniecione ciasto podzielić na 1/2
4. jedną część ciast odstawić do lodówki na ok 20 min.
5. formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić drugą połową ciasta
6. ciasto piec w rozgrzanym piekarniku do temp. 180C przez ok 20 min (do lekkiego zrumienienia)
7. w tym czasie jabłka obrać i pokroić
8. podsmażyć z odrobiną cukru
9. ciasto po upieczeniu wyjąć i wyłożyć na wierzch jabłka
10. na jabłka wyłożyć resztę ciasta (rozdrobnionego palcami w formie kruszonki)
11. piec w temp. 180C przez ok 20 min (do zrumienienia)

 

szarlotka2

ciasta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress