beza & krówka

beza_krowkaBardzo słodka i krucha beza z orzechami i krówką. Jest to wersja bez marnowania żółtek z których zrobiony jest krem z dodatkiem serka mascarpone. Jest wyjątkowo słodka ale rozpływa się w ustach :)

Składniki na bezę:

6 białek
250 g drobnego cukru lub cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Krem:
400 g serka mascarpone
6 żółtek

1 op. serka waniliowego (ok. 200g)
1/4 szkl. mleka
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
8 cukierków krówek
garść posiekanych orzechów włoskich

  1. Mikserem ubić białka ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę
  2. Pod koniec ubijania dodawać cukier, stopniowo, (łyżka po łyżce) cały czas ubijając, aż masa bedzie błyszcząca
  3. dodać soku z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i ubić
  4. na blachy położyć papier do pieczenia i narysować 2 okręgi o średnicy ok. 25 cm
  5. masę bezową podzielić na 2 części i wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi 
  6. piekarnik rozgrzać do 140ºC i piec przez 60 minut
  7. wyłączyć piekarnik i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin przy uchylonych drzwiczkach

 

  1. żółtka ubić z cukrem pudrem
  2. mleko zagotować i gorące stopniowo dodawać do ubijanych żółtek
  3. przełożyć całość do rondelka i zagotować ciągle mieszając
  4. przestudzić i zmiksować z mascarpone i serkiem waniliowym
  5. 1 blat bezowy posmarować masą i wysypać na niego 1/2 orzechów + 4 pokrojone drobno krówki
  6. przykryc drugim blatem bezowym i ponownie posmarować masą, a na wierzch dodać 1/2 orzechów + 4 pokrojone drobno krówki

 

torty i bezy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress