brownie z chałwą

brownie z chalwa
Dziś trochę po amerykańsku … czyli … Brownie – to świetne, wilgotne i bardzo czekoladowe ciasto. Propozycja dzisiejsza to trochę inne brownie, bo z chałwą i drażami czekoladowymi. Rozpływa się w ustach :) Mniammm…

Składniki:

1 tabliczka czekolady mlecznej
1 tabliczka czekolady gorzkiej

4 łyżki masła
1 szkl. mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
1/2 szklanki brązowego cukru ( może też być biały)
1 opak. draży czekoladowych
1 opak. draży czekoladowych (białych)

50 g chałwy

 

Sposób przygotowania:

  1. czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej i odstawić
  2. jajka ubić mikserem z cukrem
  3. w oddzielnej misce wymieszać wszystkie produkty sypkie (oprócz draży i chałwy)
  4. do ubijanych jajek stopniowo (po jednej łyżce) dodawać płynną czekoladę z masłem
  5. na koniec dodać mąkę z resztą składników sypkich, cały czas miksując
  6. potem dodać draże i wymieszać łyżką
  7. dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem i wylać ciasto
  8. na wierzch ciasta wyłożyć pokruszone kawałki chałwy
  9. piec w temp. 175 °C przez ok 15 min, potem wystudzić i pokroić

brownie z chalwa1

ciasta, ciasteczka i ciastka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress