sernik z daim

daim
Sernik jest bardzo słodki, a to zasługa batonów Daim, które rozpuszczają się podczas pieczenia i powodują że sernik jest bardzo wilgotny.

Składniki:

  • 0,5 kg sera białego (tłustego lub półtłustego)
  • 4 jajka
  • 1/2 kostki masła (w temperaturze pokojowej)
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1/2 łyżki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 batony daim (duże)
  • 1 op. białej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Utrzeć żółtka z cukrem
  2. Następnie (stopniowo) dodawać masło, potem mąkę, proszek do pieczenia
  3. Całość zmiksować dodać ser i dokładnie wymieszać łyżką
  4. Uwaga! Można kupić gotowy ser biały zmielony i wówczas mamy mniej pracy, ale jeśli kupujemy zwykły biały ser, należy go wcześniej oddzielnie zemleć
  5. Na koniec w oddzielnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę
  6. Dodajemy ubite białka do całej masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką
  7. Dodać batony Daim pokruszone na kawałeczki
  8. Wykładamy masę serową do formy
  9. Piec w temp. 190ºC przez około 40 min
  10. Wystudzić
  11. czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i rozsmarować na wierzchu sernika
  12. Sernik przechowywać w lodówce (najlepiej zostawić na noc).

 

 

 

serniki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress