ciasto z ananasem

ananasowe
Biszkoptowe ciasto z ananasem i bezą. Ciasto jest dość suche ale krem i beza dopełniają całość. Bardzo dobre :)

  • 1/2 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • 1 puszka ananasa (odsączyć z syropu)
  • ser mascarpone ok. 250g
  • 1/2 szkl. śmietany kremówki 36%
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  1. oddzielić białka od żółtek
  2. białka ubić na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier
  3. następnie dodać żółtka
  4. potem stopniowo dodawać przesianą przez sito mąkę i wymieszać delikatnie
  5. przełożyć do formy o średnicy ok. 20 cm, wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia i ułożyć plastry ananasa
  6. piec ok. 35 min (do tzw. suchego patyczka) w temp 170ºC
  7. mascarpone ubić z cukrem pudrem i śmietanką
  8. upieczony biszkopt wystudzić
  9. wystudzone ciasto posmarować warstwą kremu

BEZA

  • 2 białka
  • 130 g cukru
  • 20 g cukru
  • 30 ml wody
  1. wodę + 130 g cukru umieścić w rondelku, NIE MIESZAć!
  2. gotować na wolnym ogniu do temperatury 118ºC
  3. w trakcie gotowania syropu gdy jego temp. osiągnie 100ºC
  4. należy zacząć ubijać białka powoli, stopniowo dodając cukier (20g)
  5. gdy syrop osiągnie temp. 118ºC zdjąć z palnika
  6. w tym czasie białka powinny byc ubite na sztywną pianę
  7. do ubijanych białek dodawać gorący ! syrop (stopniowo, cienką strużką)
  8. beza powinna być sztywna i lśniąca
  9. na papierze do pieczenia narysować odpowiedni kształt i wielkość ciasta
  10. za pomocą rękawa cukierniczego wyłóżyć bezę
  11. piec w piekarniku z funkcją grilla 200ºC przez 5-7 min
  12. wystudzić i oderwać delikatnie od papieru
  13. przełożyć na ciasto / krem
ciasta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress