waniliowe ciasto z karmelizowaną gruszką

ciasto waniliowe z gruszka
Dziś waniliowe, biszkoptowe ciasto z delikatnym kremem i karmelizowanymi na miodzie gruszkami. Samo ciasto jest suche, więc można dodać dużo więcej karmelizowanych gruszek.

  • 1/2 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki syropu waniliowego
  • ser mascarpone ok. 250g
  • 1/2 szkl. śmietany kremówki 36%
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 3 gruszki
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżki masła

1. oddzielić białka od żółtek
2. białka ubić na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier
3. następnie dodać żółtka i syrop waniliowy
4. potem stopniowo dodawać przesianą przez sito mąkę i wymieszać delikatnie
5. przełożyć do formy o średnicy ok. 20 cm, wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia
6. piec ok. 35 min (do tzw. suchego patyczka) w temp 170C
7. mascarpone ubić z cukrem pudrem i śmietanką
8. upieczony biszkopt wystudzić
9. 2 gruszki pokroić na cienkie plasterki i usmażyć na patelni z masłem i miodem
10. wystudzone ciasto posmarować bardzo cienką warstwą kremu
11. wyłożyć usmażone i przestudzone gruszki
12. na wierzch wyłożyć resztę mascarpone
13. udekorować cienkimi plastrami (surowej) gruszki

ciasta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress