tarta z bezą (creme brulee & gruszka)

tarta brule1

Apetyczna tarta z pysznym creme brulee i gruszką. A kropka nad „i” to piankowa beza tzw. włoska. No cóż … tarta doskonała :) Nie jest trudna w wykonaniu, ale zajmuje trochę czasu ze względu na długość pieczenia i studzenia. 

TARTA

  • 1/2 kostki masła
  • 60 g cukru
  • 150 g mąki
  1. masło powinno być miękkie
  2. masło utrzeć z cukrem
  3. do utartego masła stopniowo dodawać mąkę i dalej miksować
  4. na koniec wyrobić ciasto dłońmi
  5. wylepić formę do pieczenia ciastem
  6. przed włożeniem do piekarnika schłodzić w lodówce przez ok 20 min
  7. piec w temp. 180ºC przez ok 20 min.
  8. wystudzić

CREME BRULE

  • 4 żółtka
  • 1 laska wanilii lub syrop waniliowy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 300 ml śmietanki kremówki (36%) 
  1. Zeskrobać nasionka wanilii z przeciętej na pół laski wanilii (lub kilka kropel syropu) i zagotować ze śmietanką. Przestudzić.
  2. Jajka (żółtka) utrzeć mikserem z cukrem. Pod koniec ucierania dodawać stopniowo przestudzoną śmietankę.
  3. Całość przełożyć na wystudzone ciasto i zapiec przez ok. 50 min w nagrzanym do temp. 100ºC piekarniku.
  4. Wystudzić najlepiej w lodówce przez min. 1 godz.

BEZA

  • 4 białka
  • 260 g cukru
  • 40 g cukru
  • 60 ml wody
  1. wodę + 260 g cukru umieścić w rondelku, NIE MIESZAć!
  2. gotować na wolnym ogniu do temperatury 118C
  3. w trakcie gotowania syropu gdy jego temp. osiągnie 100C
  4. należy zacząć ubijać białka powoli, stopniowo dodając cukier (40g)
  5. gdy syrop osiągnie temp. 118C zdjąć z palnika
  6. w tym czasie białka powinny byc ubite na sztywną pianę
  7. do ubijanych białek dodawać gorący ! syrop (stopniowo, cienką strużką)
  8. beza powinna być sztywna i lśniąca
  9. na papierze do pieczenia narysować odpowiedni kształt i wielkość naszej tarty
  10. za pomocą rękawa cukierniczego wyłóżyć bezę
  11. piec w piekarniku z funkcją grilla 200ºC przez 5-7 min
  12. wystudzić i oderwać delikatnie od papieru

KREM

  • 100 g mascarpone
  • 1/2 szkl. śmietanki kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru

Wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę.

Wykończenie

  1. na tartę z creme brule ułożyć cienkie plasterki obranej gruszki (max. 2 szt.)
  2. na to wyłożyć krem z mascarpone
  3. na wierzch delikatnie przełożyć bezę
  4. całość przechowywać w lodówce

tarta brule

tarty i kruche ciasta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress