maślane ciasteczka z kremem kawowym

maslaneSmak porannej kawy to najlepsze co może być w poniedziałkowy deszczowy poranek. A dodać do tego kruche maślane ciasteczka z kawowym nadzieniem to już poezja. Ciasteczka są banalnie proste i szybkie w wykonaniu.

  • 1 kostka masła
  • 130 g cukru
  • 300 g mąki
  • 1/2 op. serka mascarpone (ok 100 g)
  • 1 filiżanka espresso (300 ml)
  • 2-3 łyżki cukru pudru

 

  1. masło powinno być miękkie
  2. masło utrzeć z cukrem
  3. do utartego masła stopniowo dodawać mąkę i dalej miksować
  4. na koniec wyrobić ciasto dłońmi
  5. odstawić do lodówki na ok 20 min
  6. po tym czasie rozwałkować, wyciąć ciasteczka (dowolny kształt)
  7. ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia
  8. przed włożeniem do piekarnika ponownie schłodzić w lodówce przez ok 15 min
  9. piec w temp. 180C przez ok 20 min.
  10. wystudzić na kratce
  11. maskarpone zmiksowac z kawą i cukrem pudrem
  12. wystudzone ciasteczka przekładać masą kawową
  13. gotowe ciasetczka najlepiej przechowywać w lodówce
ciasteczka i ciastka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress