muffiny makowe

makowemuffiny„Wiosna, wiosna, wiosna ach to Ty …” A może spacer po lesie? Z pewnością przyda się prowiant. Polecamy pyszne, wilgotne muffinki makowe z dżemem.

  • 1/2 szkl. maku
  • 1 szkl. marchewki (startej na średnich oczkach)
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • szczypta mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 100 ml oleju
  • 200 g maślanki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • dżem / powidła

 

  1. mokre składniki (olej, maślanka, jajko) wymieszać w jednej misce
  2. w drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki (bez dżemu)
  3. połączyć ze sobą zawartość 2 misek i dokładnie wymieszać
  4. papilotki do muffinek wypełnić do 1/2 wysokośći
  5. dodać po jednej łyżeczce dżemu
  6. uzupełnić masą do wysokości 3/4 papilotek
  7. piec ok 20 min w temp 180 C

 

babeczki i muffinki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress