Tarta z jabłkami i cynamonową kruszonką

tartajablkowa
Tym razem tarta nie wykonana przez nas. Upiekła ją Karolina i podzieliła się przepisem. Słodziutka na cienkim kruchym spodzie z ciekawą cynamonową kruszonką.
Ciasto:
  • 200 g maki pszennej, 
  • 125 g masła + masło do formy, 
  • 2 łyżki cukru
 
Nadzienie:
  • 700 g jabłek, 
  • 100 g cukru (może być mniej lub więcej w zależności od upodobania), 
  • kilka lasek cynamonu
Kruszonka:
  • 3 łyżki mąki pszennej, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • 80 g masła, 
  • 150 g cukru
Mąkę siekamy z zimnym masłem, dodajemy cukier, mieszamy i szybko zagniatamy. Owijamy w folię do żywności i wkładamy na godzinę do lodówki.
Przygotowujemy nadzienie: obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka ścieramy na tartce lub za pomocą robota. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier i laski cynamonu i smażymy. Należy pamiętać, aby laski cynamonu wyjąć przed przełożeniem jabłek na ciasto.
Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę.
Piekarnik nagrzać do 180’C.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkowujemy je i przekładamy do natłuszczonej formy do tarty.Spód nakłuwamy widelcem, pieczemy 20 minut w 180’C . Wyjmujemy, studzimy (nie wyłączając piekarnika).
Na podpieczonym spodzie układamy jabłka i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 40 minut w 180’C.
ciasta, tarty i kruche ciasta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress