cynamonowe bułeczki z rodzynkami

cynamonowe rolls rodzynkiDziś polecamy bułeczki ze słodkim cynamonowo-rodzynkowym nadzieniem. Ciasto nie jest słodkie, ale za to nadzienie jest bardzo słodkie. Przygotowanie łatwe, ale wymaga czasu, bo ciasto drożdżowe musi wyrosnąć. Fantastyczne bułeczki na drugie śniadanie :) Obowiązkowo z kawą :)

Ciasto:

1/3 szklanki maślanki (w temp. pokojowej)
3 łyżki masła (roztopionego i wystudzonego)
2 jajka
2 i 1/4  szklanki mąki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka drożdży
1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

1/2 szklanki brązowego cukru
4  łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżka masła (roztopionego i wystudzonego)
150 g rodzynek

 

Sposób przygotowania:

  1. w jednym naczyniu wymieszać dokładnie lub zmiksować: maślankę, masło i jaja
  2. w 1/4 szkl ciepłej wody rozrobić drożdże z odrobiną cukru ok. 1/2 łyżeczki i odstawić
  3. w drugim naczyniu wymieszać: mąkę cukier i sól
  4. połączyć ze sobą płynne składniki i sypkie oraz drożdże
  5. wyrobić gładkie ciasto (podsypując mąką w razie potrzeby)
  6. gotowe ciasto przykryte ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość  
  7. po tym czasie rozwałkować ciasto cienko w kształcie prostokąta
  8. posmarować  całość roztopionym masłem zostawiając na jednym (dłuższym) brzegu ok 2 cm na sklejenie
  9. wysypać na ciasto nadzienie, czyli mix:  cukier + cynamon + rodzynki
  10. zwinąć ciasto w ciasny rulon
  11. pozostawiony wolny brzeg ciasta zwilżyć lekko wodą
  12. skleić rulon i pokroić na kawałki grubości ok. 1-2 cm (trochę urosną)
  13. odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na czas rozgrzania piekarnika
  14. piec w nagrzanym piekarniku w temp. 170 – 180C przez ok 20 min do zarumienienia
  15. wystudzić na kratce

 

babeczki i muffinki, ciasteczka i ciastka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress