Migdałowe ciasteczka z dżemem

ciachdzemPyszne kruche ciasteczka migdałowe. Nie są twarde i długo zachowują świeżość. Szybko znikają przy filiżance kawy :) A wykonanie? Banalnie proste i szybkie :)

  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 1/3 szkl. zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 140 g mąki
  • 2 łyżki mleka
  • dżem
  1. masło powinno być w temp. pokojowej
  2. utrzeć masło z cukrem
  3. następnie stopniowo dodawać mleko, mąkę, proszek do pieczenia i migdały
  4. z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego
  5. układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach
  6. w każdej kulce zrobić palcem wgłębienie i wypełnić je dżemem
  7. piec w temp 170ºC przez ok 15 min.

 

 

 

ciasteczka i ciastka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress