orzechowa bułka drożdżowa

bulka
Pięknie pachnie w domu… Bułka jest pyszna, lekko krucha, a orzechowy smak jak dla mnie – fantastyczny. Z poniższego przepisu wyszły mi 2 blachy o długości ok. 34 i 20 cm.

  • 6 – 8 szkl. mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 50 g drożdży (świeżych)
  • 1/2 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/2 litra mleka (letniego)
  • 1,5 – 2 szkl. posiekanych orzechów

 

1. mąkę przesiać przez sito
2. zrobić drożdżowy rozczyn (drożdże + 1 łyżeczka cukru + 1/4 szkl. mleka)
3. jajka wymieszać z olejem, mlekiem, cukrem
4. dodać do mąki szczyptę soli i jajeczną mieszaninę
5. dodać drożdże i całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką
6. odstwić na 30 min do wyrośnięcia
7. po tym czasie ponownie wymieszać, dodać posiekane orzechy i przełożyć ciasto do foremek
8. zostawić do wyrośnięcia na ok 30 min
9. piec na rozgrzanym piekarniku w temp. 180ºC przez ok 40 min.

 

 

chleb, ciasta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress