Jabłecznik

jablecznik1Jednym z ulubionych ciast Polaków jest szarlotka, najlepiej na ciepło i z lodami. Nie robiłam nigdy szarlotki, ale mam dziś coś podobnego … pyszny JABECZNIK. Przepis dostaliśmy od Donaty – dziękujemy :)  Nie mogłam się oprzeć i wzbogaciłam go cynamonem :)

  • Składniki na ciasto:

    • 80 g masła
    • 1,5 szkl. mąki pszennej
    • 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1,5 szkl. cukru
    • 2 jajka
    • 2 łyżki mleka
    • szczypta soli
    • 3-4 duże jabłka
    • 1 łyżeczka cynamonu

     

    Sposób przygotowania:

    1. obie mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski
    2. dodać posiekane masło (zimne) i rozrobić całość palcami na okruszki (coś w stylu wilgotnego piasku :)
    3. jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę
    4. jajka rozmącić z mlekiem
    5. dodać do mąki : jabłka, cukier, jajka, sól, cynamon
    6. dokładnie wymieszać całość łyżką
    7. formę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub kaszą manną
    8. wyłożyć całe ciasto do formy
    9. rozgrzać piekarnik do temp. 190ºC i piec jabłecznik przez ok. 40 min (do zarumienienia)
    10. po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem

jablecznik2

ciasteczka i ciastka, tarty i kruche ciasta
4 comments on “Jabłecznik
    • Owszem, 2 kawałki pochłonęłam od razu, więc już chyba dziś obiadu nie dostanę :( poza tym jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress