malinowe ciasteczka z tymiankiem

malinowe z tymiankiemSezon na malinki trwa, więc dziś kruche ciasteczka z malinami i świeżym tymiankiem. Ciasteczka są pyszne, długo zachowują świeżość i doskonale komponują się z pyszną poranną kawą, a wykonanie banalnie proste :)

  • Składniki na ciasto:

    • 1/2 kostki masła (miękkiego, w temp. pokojowej)
    • 100 g serka mascarpone 
    • 1 szkl. cukru 
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 1 jajko
    • 3  szkl. mąki (+ więcej do podsypywania)
    • 3 łyżki listków świeżego tymianku
    • 1,5 szkl. malin

     

    Sposób przygotowania:

    1. w dużej misce zmiksować masło i ser
    2. w drugiej misce wymieszać ze sobą produkty sypkie: cukier, sól i proszek do pieczenia
    3. stopniowo dodawać do miksowanego masła i sera
    4. dodać jajko, zmiksować
    5. potem stopniowo dodawać mąkę, ciągle miksując
    6. na koniec dodać tymianek i maliny i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką (ciasto będzie klejące)
    7. ciasto owinąć w folię i odstawić do lodówki na ok. 1 godz.
    8. po tym czasie ciasto rozwałkować cienko (3 mm) podsypując dużą ilością mąki
    9. wykrawać dowolne kształty ciasteczek i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
    10. jeśli na ciastkach jest dużo mąki, należy ją np. pędzelkiem usunąć
    11. ciastka przed pieczeniem posmarować mlekiem
    12. rozgrzać piekarnik do temp. 190ºC i piec ciasteczka przez ok 10 min (do zarumienienia)

malinowe z tymiankiem1

ciasteczka i ciastka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress