Bułeczki z nadzieniem porzeczkowo-serowym

bulaczka_01Fantastyczne na deser lub drugie śniadanie bułeczki z  porzeczkami i białym słodkim serem. Cieplutkie znikają bardzo szybko :) Bardzo dobre połączenie słodkiego serka i kwaskowatych porzeczek. Niebo w gębie :)  A dla ochłody polecam Smoothies porzeczkowe. 

Składniki na ciasto:

  • 250 ml mleka 
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki 
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 2 szkl. porzeczek
  • 500 g sera białego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. ser rozrobić z cukrem, żółtkiem i maką ziemniaczaną na jednolitą masę, odstawić
  2. porzeczki umyć
  3. drożdże rozrobić w 2 łyżkach mleka z 1 łyżeczką cukru i odstawić
  4. mleko lekko podgrzać (powinno być letnie)
  5. dodać masło, jajka, cukier i zmiksować
  6. do mąki dodać rozrobione drożdże i resztę składników
  7. zagnieść ciasto tak aby było miękkie (raczej bez podsypywania mąką)
  8. przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość
  9. po tym czasie rozwałkować
  10. ciasto przekroić na 2 prostokąty (wzdłuż dłuższego boku)
  11. na każdy kawałek wyłożyć po równo (na środek), masę serową i porzeczki
  12. każdy prostokąt ciasta złożyć na pół i pociąć na 2-3 cm kawałki
  13. ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia
  14. piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 200ºC przez ok. 25 min.
  15. po tym czasie odstawić do wystygnięcia
  16. udekorować lukrem

 

   Przygotowanie: 30 min.
   Oczekiwanie / Czas wolny:  90 min.
   Stopień trudności / pracochłonność: średni
   Pieczenie/Gotowanie:  25 min.

bulaczka_02

 

ciasteczka i ciastka, śniadanie
2 comments on “Bułeczki z nadzieniem porzeczkowo-serowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress