francuskie babeczki (na śniadanie, wytrawne)

fr_babeczki1

Tym  razem coś wytrawnego. Babeczki z ciasta francuskiego nadziewane serem feta, boczkiem i pomidorem. A to wszystko zalane jajkiem. Pyszności :) Składniki na 12 babeczek z 1 opak. gotowego ciasta francuskiego.

Składniki:

  • 1 opak. ciasta francuskiego
  • 4 jajka
  • 3 plasterki boczku wędzonego lub szynki
  • 1 średni pomidor
  • 1/3 opak. sera feta
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. jajka roztrzepać w misce oraz doprawić solą i pieprzem
2. boczek pokroić na drobne kawałki
3. pomidor pokroić w drobną kostkę
4. ser feta pokroić w kostkę (na 24 szt.)
5. ciasto francuskie pokroić na równe kwadraty (12 szt.)
6. wylepić foremki do muffinek ciastem francuskiem (rogi będą wystawać z foremek)
7. do każdej foremki z ciastem dodać pomidor, boczek i ser feta (po 2 kawałeczki)
8. wszystkie babeczki zalać po równo roztrzepanym jajkiem
9. piec w nagrzanym piekarniku do temp. 190ºC przez ok. 15 min (do zarumienienia)

 

fr_babeczki2

babeczki i muffinki, śniadanie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress