muffiny porzeczkowe

mufinyporzeczkowe

Szybkie muffinki z kwaskowatymi porzeczkami. Muffinki są mięciutkie, lekko wilgotne i … PYSZNE :). Z podanej ilości wyszło 10 muffinków. 

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 1/4 szkl. oleju
  • 3/4 szkl. mleka
  • garść porzeczek

 

Sposób przygotowania:

  1. w jednej misce wymieszać produkty sypkie
  2. w drugiej misce wymieszać produkty płynne z jajkiem
  3. wszystkie składniki połączyć ze sobą (ciasto będzie dość rzadkie)
  4. foremki do muffinów napełnić do 1/3 wyskokości
  5. wsypać kilka porzeczek (umytych)
  6. znowu napełnić ciastem (ale nie do pełna) – muffinki w foremkach urosną
  7. ponownie dodać porzeczki
  8. piec w rozgrzanym piekarniku w tem. 180ºC przez ok. 25 min (do zarumienienia)
babeczki i muffinki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress