babeczki z kremem i rafaello

rafaello_1 Dziś niestety … bardzo kaloryczne babeczki z kremem mascarpone i Rafaello. Kruche ciasto w połaczeniu z kremem i rafaello … sama słodycz :) Z podanego przepisu wyszło 10 babeczek.  Składniki na ciasto:
125 g masła
100 g drobnego cukru pudru
1 jajko 120 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Rafaello
Krem:
1 op. serka mascarpone (200g)

200 ml śmietany kremówki (36%)
2 łyżki ciemnego cukru muscovado 

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Masło zmiksować do „białości”, pod koniec ucierania dodać cukier i nadal miksować.
  2. Następnie dodać jajko i zmisować,a potem mąkę i proszek do pieczenia.
  3. Blachę lub foremki silikonowe do muffinek wypełnić po równo ciastem (do połowy foremki).
  4. Piec w temperaturze 160ºc przez około 30-40 minut do tzw. „suchego patyczka”. Wystudzić.
  5. Śmietanę kremówkę z serkiem mascarpone i cukrem ubić na sztywno.
  6. Upieczone babeczki udekorować kremem i rafaello.

rafaello_2

babeczki i muffinki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress