bułeczki drożdżowe z serem i owocami

buleczki_1 Lubicie cieplutkie, pachnące drożdżówki z gorącym kakao, mlekiem czy kawą ??? Polecam smaczne śniadanko z sezonowymi owocami, czyli dziś bułeczki drożdżowe z białym serem i truskawkami. Truskawki można zastąpić np. malinami, jagodami, jeżynami, wiśniami itp… Przy okazji polecam też przepis na jagodzinki (link tutaj). Ja na jedną bułeczkę dawałam 2 połówki truskawki, myślę że to za mało, bo bułeczki urosły i szkoda że nie dałam więcej truskawek :(


Składniki ciasto:

  • 75 g masła (roztopionego)
  • 0,5 kg mąki (lub więcej)
  • 150 g cukru
  • cukier waniliowy (1 op.)
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • drożdże 20 g (świeże)
  • 200 ml mleka 
  • 250 g sera białego 
  • trauskawki (lub inne owoce sezonowe)

Sposób przygotowania:

  1. masło należy roztopić i odstawić do wystygnięcia
  2. jajka wymieszać
  3. drożdże rozpuścić w ciepłym mleku (1/3 szkl.)
  4. pozostałe mleko podgrzać, ale nie zagotować
  5. wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zagnieść ciasto (w razie potrzeby dodawać mąkę lub mleko, bo ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni)
  6. gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 min. (przykryć wilgotną ściereczką)
  7. po tym czasie formować z ciasta bułeczki wielkości max. 4-5 cm 
  8. ser rozetrzeć z 2-3 łyżkami cukru
  9. w bułeczkach zrobić palcami wgłębienia i nadziewać serem oraz dodać truskawki
  10. bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach, bo urosną
  11. ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce
  12. przed pieczeniem ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem
  13. piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 °C przez ok. 20 min. (aż się pięknie zarumienią)

 

buleczki_2

 

 

 

 

 

babeczki i muffinki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress