muffiny czekoladowo-bananowe

muf_ban_czek_02Przepis banalnie prosty i szybki na muffiny z kawałkami czekolady i bananem. Przepis idealny na niezapowiedzianych gości.

Składniki:

  • 1/3 szk. cukru
  • 1 1/2 szkl. mąki
  • 1 jajko
  • 1/4 szkl. oleju
  • 1/4 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 banan
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Kruszonka:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

  1. mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia wymieszać w jednym naczyniu
  2. w drugim wymieszać płynne składniki: jako, olej i mleko
  3. potem połączyć wszystkie składniki ze sobą i wymieszać aż będzie gładka masa
  4. foremki do muffinek wyłożyć ciastem do połowy
  5. do każdej foremki włożyć gruby plaster banana + 1 kostkę czekolady
  6. ponownie wyłożyć ciasto, ale żeby foremki nie były pełne (trzeba jeszcze zmieścić kruszonkę)
  7. na wierzch dodać znowu plasterek banana + 1/2 kostki czekolady
  8. masło (w temp. pokojowej) wymieszać z cukrem, mąką
  9. wyrobić kruszonkę dłońmi, aż uzyska konsystencję mokrego piasku
  10. całość posypać kruszonką
  11. piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez ok. 25-30 min.

   Przygotowanie: 20 min.
   Oczekiwanie / Czas wolny:  min.
   Stopień trudności / pracochłonność: łatwy
   Pieczenie/Gotowanie:  30 min.

 

muf_ban_czek_01

 

babeczki i muffinki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress