bułka z rozmarynem by Jamie Oliver

bułkaPropozycja na weekendowe śniadania. Bułka z rozmarynem i czosnkiem by Jamie Oliver. Przepis pochodzi z programu The Naked Chef (link do filmu). Bułka jest na bazie mąki pszennej i semoliny, jest bardzo dobra, aromatyczna, ale myślę, że następnym razem zmniejszę ilość soli o połowę. Sama bułka też wyszła dużych rozmiarów jak dla 6-8 osobowej rodziny :) Semolina tania nie jest, więc jak na pierwszy raz też proponuję zmniejszyć porcję wypieku o połowę.

Składniki:

½ kg pszennej mąki
½ kg semoliny
30g świeżych drożdży
600 ml letniej wody
2 łyżki cukru
2 łyżki soli
rozmaryn (duża garść)
3 ząbki czosnku
1/3 szkl. oliwy z oliwek
trochę mąki do posypania

Sposób przygotowania:

  1. w 300 ml wody rozrobić drożdże z cukrem i odstawić
  2. do miski wsypać mąkę, semolinę, sól i wszystko dobrze wymieszać
  3. dodać drożdże i wodę (pozostałe 300 ml) i wyrobić ciasto
  4. ciasto należy wyrabiać przez ok. 5 min aż będzie gładkie i elastyczne
  5. uformować kulę z ciasta i odstawić do wyrośnięcia w misce uprzednio podsypanej mąką na min. 40 min., aż podwoi swoją objętość
  6. po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, ale już krócej min. 1 minutę
  7. rozwałkować na kształt naszej formy do pieczenia
  8. formę wyłożyć papierem do pieczenia
  9. przełożyć ciasto
  10. w moździerzu rozgnieść rozmaryn z czosnkiem i odrobina soli, ale nie na gładką masę, tylko rozbić żeby wydobyć aromat
  11. do rozmarynu dodać 1/3 szkl. oliwy z oliwek i wymieszać
  12. całość wylać na ciasto i rozsmarować, robiąc w ciaście wgłębienia palcami
  13. ponownie zostawić do wyrośnięcia na min. 40 min
  14. rozgrzać piekarnik do temp. 250°C
  15. piec bułkę przez ok. 15 min
  16. upieczoną, gorąca bułkę można skropić oliwą i posypać solą morską

 

link do odcinka NAKED CHEF / Jamie Oliver
https://www.youtube.com/watch?v=9E1SXbLcPIg

 

chleb

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress