chleb pszenny z oregano i chilli

chleb_1Zapach świeżo upieczonego chleba w domu …. to chyba najlepsze co może być :) Nie jest potrzebny zakwas, wystarczą świeże drożdże. Wyrobienie ciasta nie zajmuje dużo czasu, czyli, chwila moment i ciasto gotowe :) Dziś przepis na chleb pszenny z suszonym oregano i chilli, ale polecamy też chleb z oliwkami i chilli. Pyszności!

Składniki:

600-650 g mąki pszennej
30 g drożdży świeżych
300  ml wody (letniej)
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżka soli
1 łyżka oregano
1/3 łyżeczki chilli (suszone)

Sposób przygotowania:

  1. mąkę wsypać do dużej miski lub na stolnicę
  2. suszone chilli pokruszyć na drobno
  3. dodać sól, oregano i chilli
  4. drożdże wymieszać w 1/3 szkl. ciepłej wody z 1 płaską łyżeczką cukru i odstawić na kilka minut
  5. po tym czasie do mąki wlać wodę i drożdże
  6. wymieszać całość i zagnieść ciasto, nie zbyt długo,  jeśli będzie się kleić, należy podsypywać stopniowo mąką
  7. formę do pieczenia chleba (keksówkę) posmarować olejem
  8. ciasto uformować na kształt naszej foremki do pieczenia
  9. przełożyć ciasto do foremki i przykryć wilgotną ściereczką
  10. odstawić w ciepłe !!! miejsce na ok. 0,5 – 1 godz., aż podwoi swoją objętość
  11. rozgrzać piekarnik do temp. ok. 230 C
  12. wyrośnięte ciasto bardzo powoli i delikatnie !!! (żeby nie opadło) umieścić w piekarniku
  13. piec ok. 30-40 min
  14. wystudzić na kratce. SMACZNEGO :)

chleb_2

 

chleb

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress