Cytrynowa Babka

babka2Cytrynowa BABKA z suszoną żurawiną. Doskonała z okazji zbliżających się świąt. Bardzo łatwa w wykonaniu. Ozdobić można cukrem pudrem, lukrem lub roztopioną czekoladą.

Składniki:

  • 8 jajek
  • 300 g mąki
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
  • starta skórka z 2 cytryn
  • 1 szkl. suszonej żurawiny
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

  1. białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę
  2. do białek dodać (stopniowo) cukier, dalej ubijając
  3. potem zmniejszyć obroty ubijania i dodawać po jednym żółtku
  4. na koniec dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sok i skórkę z cytryny dalej miksując na wolnych obrotach
  5. dodać 1 szkl. żurawiny i wymieszać
  6. całą masę przełożyć do silikonowej formy
  7. piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180ºC przez ok. 40-50 min. do tzw. suchego patyczka

babka1

 

babeczki i muffinki, wielkanoc

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress