eklerki jagodowe

eklerki_jagodowe

eklerki jagodowe – leciutkie, puszyste, rozpływają się w ustach :)

Składniki:

  • 1 SZKL. MĄKI
  • 1 SZKL. WODY
  • 125 G MASŁA
  • 4 JAJKA
  • 1 ŁYŻKA CUKRU PUDRU
  • 1 OPK. SERKA MASCARPONE (250 G)
  • 1 SZKL. JAGÓD
  • 1-2 ŁYŻKI CUKRU PUDRU

Sposób przygotowania:

  1. wodę z masłem gotowć do roztopienia masła
  2. mąke przesiać przez sito
  3. do roztopionego masła z wodą dodać mąkę
  4. mieszać energicznie do uzyskania gładkiej masy
  5. wystudzić, a potem dodać jajka, 1 łyżkę cukru i zmiksować
  6. na formę do pieczenia wyciskać masę za pomocą rękawa cukierniczego (eklerki ok 10 cm)
  7. piec ok 25 min w nagrzanym piekarniku do temp. 200°C
  8. wystudzić na kratce
  9. serek maskarpone zmiksować z cukrem i jagodami
  10. przełożyć wystudzone eklerki

 

 

ciasteczka i ciastka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress