sos karmelowy

sos_karmelowy

SOS KARMELOWY zawsze pod ręką. Przydaje się do szybkich deserów, lodów, tortów i ciast. A niektóre łakomczuchy podjadają bezpośrednio ze słoiczka :) Uwaga! Niestety, potrzebny jest termometr kuchenny.

Składniki:

  • 220 g cukru 
  • 1/4 szkl. wody
  • 50 g masła
  • 180 ml śmietany kremówki 30 lub 36%

Sposób przygotowania:

  1. do garnuszka wlać wodę i wsypać cukier
  2. ustawić na palniku na najwyższej mocy
  3. nie mieszać
  4. gotować do uzyskania temp. 170ºC (ani mniej, ani więcej)
  5. po uzyskaniu tej temperatury zdjąć z palnika
  6. dodać masło i śmietanę
  7. gotować dalej na małej mocy palnika, ciągle mieszając
  8. przelać do słoiczka, wystudzić
  9. przechowywać w lodówce

 

przepis inspirowany: www.mojewypieki.com

 

desery, inne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress