kawowo-orzechowe serduszka

kawowe kruche1Orzechów u nas ostatnio pod dostatkiem, więc dziś kolejna odsłona kruchych (lekko twardawych) ciasteczek kawowo-orzechowych. Długo zachowują świeżość i należy je przechowywać w szklanym lub metalowym pojemniku. 

Składniki:

200 g mąki pszennej
150 g cukru
2 białka
200 g orzechów lub migdałów
1 łyżeczka cynamonu
30 ml espresso

Lukier:

1 szkl. cukru pudru
30 ml espresso

Sposób przygotowania:

  1. orzechy (zmielone) wymieszać z cynamonem
  2. 2 białka ubić
  3. cukier wymieszać z mąką
  4. wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zagnieść ciasto
  5. rozwałkować na grubość ok 0,5 cm
  6. piec w nagrzanym piekarniku w tem 150°C przez 15 min.
  7. wystudzić na kratce
  8. Lukier: cukier rozetrzeć na gładka masę z kawą
  9. kawę dodawać stopniowo łyżeczka po łyżeczce do odpowiedniej konsystencji
  10. im gęstszy tym lepszy, bo nie spływa :)

kawowe kruche2

ciasteczka i ciastka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress