Zimtsterne

01Zimtsterne – są tradycyjnymi niemieckimi ciasteczkami świątecznymi. Warto je zrobić, bo są genialne! To cynamonowo – orzechowe gwiazdki składające się głównie z białka, cukru, i przynajmniej 25% migdałów oraz cynamonu.

Składniki:

400 g orzechów dowolnych (migdały, laskowe, włoskie lub mix)
3 łyżeczki cynamonu
150+100 g cukru pudru
3 białka

Sposób przygotowania:

  1. orzechy (zmielone) wymieszać z cynamonem
  2. 2 białka ubić na sztywną pianę
  3. do ubijanych białek stopniowo dodawać cukier (150g)
  4. białka i orzechy wymieszać dokładnie drewnianą łyżką, potem zagnieść
  5. ciasto bedzie się kleić, najlepiej podsypywać cukrem pudrem
  6. 2 duże kawałki papieru do pieczenia, 1 oprószyć cukrem pudrem
  7. wyłożyć ciasto na oprószony papier i oprószyć ponownie cukrem pudrem
  8. przykryć drugim kawałkiem papieru
  9. rozwałkować ciasto i wyciąć gwiazdeczki
  10. w oddzielnej misce ubić 1 białko na sztywną pianę
  11. pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder
  12. gwiazdeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  13. posmarować białkiem
  14. piec w nagrzanym piekarniku w tem 150C (bez termoobiegu) przez 15 min.

2 3

Inspiracja przepisu: http://www.domowe-wypieki.pl

ciasteczka i ciastka
2 comments on “Zimtsterne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress